torsdag, september 27, 2007

En hyllning till Hard Wax


Pratar man med Peter Kuschnereit, som även kallar sig Substance, förstår man att skivbutiken Hard Wax har spelat stor roll för honom och hans musikskapande. Så pass stor roll att han representerar den när han spelar live. Och Hard Wax i Berlin är kanske den enda butiken som känns självklar i ett sådant här sammanhang. Butiken har sedan sent 80-tal ägts av Mark Ernestus, ena halvan av legendariska duon Basic Channel som varit fanbärare av dubbig techno, och har länge varit kulturbrobyggare mellan Berlin och Detroit. Och den förser ständigt Europa med den hårdaste technon, tyngsta dubsteppen och finaste reggaen. Och bara här är steget så naturligt mellan just technon och reggaen. Det finns inget utrymme för ifrågasättande.

- 1991 började jag arbeta på Hard Wax, säger Peter. Och arbetet där hjälper mig verkligen att sålla i dagens musikutbud. Jag gillar technoscenen idag men det kan vara svårt att skilja på alla genrer och subgenrer och att hitta det bra i det stora utbudet.

Vad har kontakten med Basic Channel betytt för dig?

- Genom mitt arbete på Hard Wax har jag alltid haft möjligheten att lyssna på de senaste släppen och prata musik med Mark och Moritz von Oswald, andra halvan av Basic Channel. Deras musik finns alltid i mina tankar.

Peter Kuschnereit föddes 1970 i Västberlin och han har alltid bott i stadsdelen Kreuzberg där även Hard Wax ligger. Vana Berlinbesökare förknippar förmodligen stadsdelen med den stora majoriteten turkar som på senare år blandats upp med mer privilegierade invandrare från konstvärlden. Det sena 80-talets acid house-våg, Inner Citys ”Big Fun” och anställningen på Hard Wax ledde Peter in på technon.

Men inte bara Hard Wax står inom parantes efter Substance namn. Förutom att skryta med Basic Channel och systeretiketten Chain Reaction kunde man från och med förra året även se ett nytt skivbolagsnamn där: Scion Versions. Bolaget startade Peter tillsammans med René Löve, även känd som Vainqueur.

- Jag och René har spelat live tillsammans sedan 1996 men vi har aldrig släppt något av detta material. Det är det som är vårt mål med Scion Versions. Samtidigt ville jag starta ett bolag där vi kunde ha full kontroll och när Hard Wax mer och mer började fokusera på distribution så var det möjligt för oss.

Tre singlar har släppts på Scion Versions. Två med Substance & Vainqueur och en med remixer av Sleeparchive och British Murder Boys. En fjärde med initiativtagarna är på gång. Musiken är monoton och dov, ofta målad i blå nyanser. Vissa forumkommentarer har antytt att det knappt är någon skillnad på sida a och b. Och titlarna på andra släppet, ”Reverberate” och ”Reverberation”, antyder också en viss likhet. Samtidigt så är det just den här släktskapen och monotonin som gör deras musik så tilldragande. Man sugs in och glömmer omvärlden. Och därefter framträder rörelsen.

- Det är ett livslångt uppdrag att kombinera sakerna omkring mig med mitt humör och min vision för att skapa musik. Om min musik sedan innehåller en särskild känsla är jag mer än glad.

(Substance spelar live på Kontra-Musik på lördag. Missa inte.)

Andreas Nilsson

onsdag, september 26, 2007

Soul Jazz Techno


Aguayo och den gamla Nitsaresidenten Dj Roccness

Peruanen Matias Aguayo som mest släppt skivor på Kompakt på senare år är nu aktuell med ett släpp på Soul Jazz Records. Bevisar väl bara tesen att alla numera lyssnar på techno släppt på tyska skivbolag.

/Adde

söndag, september 23, 2007

Eydudewtf


Om man sitter på jobbet/skolan och vill lyssna på bra musik men man kan/vill inte ladda ner, glömt Ipoden eller nätradio inte funkar, då kan man alltid pröva youtube. En person som kallar sig eydudewtf roar sig med att lägga upp en massa bra musik som kan typ "streamas" ut genom datorhögtalarna. Om det här är lagligt eller inte är så mycket gråzon det kan bli. Ladda upp? Nja. Lyssna? Nej.

Gå in och lyssna på Siobhan Donaghy - Don't Give It Up (Carl Craig C2 Vox Mix) och glöm resten av världen



/Adde

Techno Vocals




/Adde

Positive Education




/Adde

lördag, september 22, 2007

How to dance at a rave



Själv föredrar jag Tjenobyl Child- Play PingPong.

/Adde

fredag, september 21, 2007

MOMA


Bild från MOMA i N.Y hämtad på Dennis Ferrers myspace. Alla som skulle velat vara där, inte för Ferrer utan för att det verkar vara världens partaj, räcker upp handen!

/Adde

2003



En Goth. Flera Göther?




/Adde

tisdag, september 18, 2007

Svartvit


Att teoretisera alltför mycket om, och kring ,dansmusik är fel då dansmusik någonstans handlar om att slå klackarna i taket och ha skoj. Men om man ändå ska teoretisera litegrann så känns 2007 som året då "svart" och vit" dansmusik, och då framförallt den mer elektroniska dansmusiken, närmade sig varandra igen. Med "svart" menar jag house och techno med afroamerikansk influenser och med "vit" det mer kliniska minimala europeiska soundet. Visst man kan tjata om att Derrick May och gänget var influerade av Kraftwerk som i sin tur var influerade av afroamerikansk musik som sin tur är influerad av bla bla bla men ni fattar vad min utgångspunkt är va?

Självklart har rörelsen sitt center i mellaneuropeiska länder som Tyskland och Holland där producenter sedan år tillbaka gör house/techno som låter lite "svartare"(eller "gammeldags" om man vill) men med ett modernt europeiskt sound. Kanske man kan säga att de gått tillbaka lite till rötterna, vad vet jag, eller att de tröttnat på all dålig electrohouse och minimaltechno, men det är musik med lite mer själ, dock inte själ som i en wailande housediva, och typ värme. För i år är det så att technodjs som Ellen Allien spelar Dennis Ferrer och Jerome Sydenham-låtar tillsammans med nya släpp ifrån Mobilee som i sin tur låter som deephouse.

En dj/producent som jag tjatat om på den här bloggen är Shinedoe. Med afrikanska rötter men född och uppvuxen i europa känns det som att hon är sinnebilden av just det närmandet mellan svart och vit (hmm blir inte det grått förresten?) som jag nu varit pretto om. Hursomhelst, för ca en vecka sedan släpptes Shinedoes mixcd för klubben/bolaget Fuse. Här mixas Minilogue ihop med Harry Romero, Substance & Vainquer med Ron Trent. Har ärligt talat inte hört den här mixcdn men på pappret ser det väldigt intressant ut.

Och emot invändningen att de där djsarna och producenterna börjar bli gamla och inte pallar med hetsig musik kan man säga att en sådan producent som Argy är 20 bast och hans låt 1985 ,som har blivit remixad av Jerome Sydenham, är ett typexempel på svartvit.

Som Argy själv skriver på sin myspace:
"My main background is U.S house but since most of them lost the plot and became Puertorican pop stars, i like to focus on the future and produce a modern club sound which blends all styles that interest me but at the same time keeping it deep and serious..."

/Adde

lördag, september 15, 2007

Reklam

Tömde min mobil på bilder av diverse skyltar, affischer och dylikt. Min favoritskylt "gå glad i bad" finns på en badrumsaffär vid Culturebox men bilden på den verkar jag ha kastat.




















/Adde

Crosses & Teardrops



Om jag varit mer av en dj hade jag nog sagt att Jori Hulkkonens remix av José González "Crosses" aldrig lämnat min skivväska sedan jag köpte den. (mer modernt uttryck aldrig lämnat Ceratoplaylistan). Joris remix gavs ut av klubben/bolaget/klädaffären Guidelines 2004 och är en väldigt bra remix. När Josés sång kommer in, efter att gitarrslingorna gått ett tag, börjar man smila omedvetet. Nu är han aktuell med ny skva och det är verkligen på tiden. Sommaren 2005 började José skriva på nytt material när han lånade en lägenhet vid Värnhem. Det gick sådär snabbt och när han sedan fick ett samtal från Sony om en reklam fick han annat att tänka på...



På nya skivan ska där vara med en cover av Massive Attacks "Teardrops" som José framfört live på senare tid. Några andra som gillar den låten är en känd Malmöitisk technoduo som för något år sedan gav ut en genomskinlig bootlegtolva med en remix på just "Teardrops. Bra grejer.

/Adde

torsdag, september 13, 2007

Labyrinth



Om man är befinner sig i bergen utanför Tokyo i helgen är ett besök på Labyrinth att rekommendera. Labyrinth är en 3-dagars utomhusfest som våra vänner Minilogue tipsat då de brukar spela där varje år. Line-upen ser för i år helt ok ut med en hel del svenska namn. Malmö representeras av Minilogue och KAB, medans Adam Beyer och Aril Brikha representerar Sthlm. Andra namn är Cobblestone Jazz, Alex Smoke och Ryan Elliot. Vad vi förstått så Labyrinth något av en favoritfest för många technoakter och djs. Dels beror det på att ljudet ska vara något utöver det vanliga men också för att artisterna får tid på sig att spela.

Rejvu onu!

/Adde

Dublin-Detroit


Tog precis en kaffe med Scott Logan och Detroit Callings R.D. Sistnämnda har Hertz Records och det senaste släppet med Scott är ”kicking classic Detroit techno rooted tunes”, enligt Hardwax. Även första släppet på Scotts bolag Enclave Recordings är intressant. Lerosas ”Seeker EP” är mörk, djup house med själ och en del rytmer har tydligen kittlat fler än Villalobos nerver. Eller som Textura Mag beskriver släppet: ”think, perhaps, of Drexciya meeting Theo Parrish at the intersection of Carl Craig and Herbie Hancock Avenues”.

Scott och Detroit Calling-killarna spelar imorgon, fredag, i Köpenhamn på Whatdot och dagen därpå på Retro i Malmö. Missa inte för klassisk techno från då och nu.

Andreas Nilsson

måndag, september 10, 2007

9/11



"When I see the towers fall,
It cannot be denied, that
As a spectacle,
It is a realization of the mind.

I'm standing on a mountaintop
And letting out a scream,
It's the language of the earth,
It is the language of the beasts.

There's no point to look behind us,
We left the corpse behind,
Because flesh is weak and forms break down.
They cannot last forever."

Shackleton "Blood On My Hands"

En tanke kommer imorgon gå ut till de som dog den 11 september i World Trade Center samt de 100 000-tals oskyldiga som dött, och dör, i Afganistan & Irak efter det att USA förklarat krig emot terrorn. Ett krig som aldrig kommer att vinnas med våld.

/Adde

söndag, september 09, 2007

Estroe


Ännu en holländska som gör varm, svängig techno. Estroe har varit dj i över 10 och har på senare år även börjat producera, vilket påminner lite om Shindoes karriär. Låten "Driven" släppt på Connaisseur Supérieur i början av året är verkligen super.

Kanske man ska försöka ta ledigt ifrån skitjobbet och åka till Amsterdam Dance Event för kolla in vad de sysslar med där nere i jazztobakens förlovade stad?

/Adde

torsdag, september 06, 2007

These dancing days


John Dahlbäck och Chris Beats som gör en sk husarm och pekar på nödutgången




All work and no play makes Adde a dull boy. Följande grejer funderar jag på att besöka in i helgen. Ska dock inte göra en "Gustav" och försöka hinna med alla.

Fredag:

Full Pull-First Night med bla Disco 3000 och AGF. Sedan är ju världens bästa Tomas Nosordo också inblandad och det skadar aldrig.

Lördag:

Galleri Format- Vernissage för Mika Korhonens utställning "Möllan". Dj Vilja kommer att spela musik.


Versus- Med John Dahlbäck,Özgur Can och Oscar Villata. Detta kommer att bli lajbans. PÅ Different i höstas välte John Jeriko.

Full Pull- Second Night med bla heta Pantha Du Prince live från det hyllade skivbolaget Dial där även Efdemin och Lawrence släpper skivor. För det visuella kommer bla No Domain stå för, de brukar hålla i det visuella på Sónar by Night så förvänta er tuffa grejer.

Culture Box-Kontaktbar med bla Mirko från numera nedlagda favvobandet Lay Fat People.

Söndag:

Översten- Brunch.

Full Pull på Cirkulationscentralen utställning av Henrik Rylander

Arbeta med Popjuristen

/Adde

måndag, september 03, 2007

Climber&Tiger liveset




Vi hade ju en fest förra helgen där Climber&Tiger spelade live.

Här kan ni ladda ner livesetet:

Climer&Tiger Live 070825

Ni får gärna rösta på Climber&Tiger så att han får spela på Klubb Kikk den 15 september på Inkonst.

/Adde

lördag, september 01, 2007

Automat


Farlig.

/Adde