torsdag, augusti 30, 2007

Grand Canyon



Att Ada remixar Tracey Thorn känns på något sätt ganska naturligt. Tracey skriver "she'd (Ada) done a groovetastic cover of Each and Every One" och att det därför var klart Ada skulle göra en remix på "Grand Canyon". Om man inte gillar den här låten och Tracey Thorns röst så är man en cynisk person som lyssnat alltför mycket dampstep. Man blir helt enkelt glad fastän det inte är en glad låt, typ.

Det här är nog ingen remix man slänger på för att dra igång ett dansgolv kl halvett på kvällen utan då snarare vid femtiden på morgonen(eller fem på eftermiddagen om man är i Berlin) när folk börjar bli lite emotionella och trötta.I en del av dokumentären "Feiern" pratar de intervjuade om kärlek. I bakgrunden spelas D´ntels "The Dream of Ewan and Chan" Superpitcher remix, vilket också är sån däringa emotionell technoremix, mm man skulle välja soundtrack idag skulle Grand Canyon vara med.

Dagen efter att Ada spelat på Different i våras visade vi henne Möllan. När vi pekade på gatan där Nina Persson bor (bodde?) blev hon väldigt intresserad då hon är ett stort fan av Cardigans. Så popmiljonärer om ni läser det här, och vill ha en remix, vet ni vem ni ska ringa.

Everybody loves u here!


/Adde

tisdag, augusti 28, 2007

Tompa


Nu på torsdag, den 30/8, spelar Tomas Andersson live på Drama och Debaser här i Malmö. Tänkte att jag därmed kunde återanvända en gammal intervju med honom som jag gjorde på stranden i Barcelona sommaren 2005. Tomas hade då ganska nyligen släppt låten "Washing Up" på B-pitch. Innan den sommaren var slut så hade "Washing Up", och främst då Tigas remix, blivit en monsterhit världen över. Efter det har Tomas gjort en del remixer och släppt några tolvor. Den senaste tror jag heter "Mot matsalen", en titel som nog har att göra med att han numera går i kockskola. En annan rolig grej är att Tomas fru ett tag jobbade på samma ställe som Tooli. På firmafesterna ville hon visst alltid lyssna på techno. Bra där. En annan, mindre rolig, grej är att jag efter gjort intervjun åkte hem till Sverige och typ var sjuk i en månad. Tre månader av ohälsosamt leverne i Barca gör det med dig.

Intervju

Strandfest i Sverige innebär för det mesta fräscha solbrända människor som hämtade från en Pripps Blå-reklam. Sittandes i sanden med någon sommarplåga ljudande från kassettbandspelaren. Strandfest i Barcelona är oftast något helt annat. Exempelvis starka mojitos, droger, tysk techno, pakistanska ölförsäljare och ännu mer droger. Såsom Bpitch Controls-strandförfest under Sónar.

Det första som jag ser när jag kommer ner till festen är en något överförfriskad Trevor Jackson och hans skäggiga polare. På stranden dansar 300-400 människor till Sascha Funke. Efter ett tag dyker även Ellen Allien upp med sin pojkvän, Drama Society, för att spela skivor.

Jag träffar efter lite letande Tomas Andersson som visar sig vara en lugn vänlig man i trettiofemplusåldern, boendes på Kungsholmen i Stockholm med sambo och barn.

Tomas Andersson har sedan 2003 gett ut skivor på just Bpitch Control. Hans låt Happy Happy har beskrivits som 2005 års Rex The Dog-låt och hans senaste tolva Washing Up verkar bli en ännu större hit.

– Efter att jag slutat gymnasiet och gjort lumpen hade jag ingen aning om vad jag skulle göra. Eftersom min pappa är advokat valde jag att flytta till Stockholm för att plugga juridik. Det gick väl egentligen inte så där jättebra. Två års studier tog för mig fyra år eftersom jag gick ut rätt mycket istället för studera. Bland annat arrangerade jag lite fester där vi mestadels spelade indiepop. När jag på en efterfest skadade foten bestämde jag mig för att för en gångs skull plugga inför en tenta. När jag sedan fick sämst resultat på den tentan valde jag att lägga ner mina juridikstudier. Dagen efter det var jag på en intervju för ett telemarketingjobb där jag sedan jobbade i åtta år tills de frågade om jag ville byta tjänst. Eftersom det skulle innebära mindre lön frågade jag istället om de kunde avskeda mig. Sedan dess har jag mest haft ströjobb.

Telemarketing i åtta år! Det låter jobbigt. Jag har själv prövat på det och det suger rätt rejält.

– Jo, det handlar rätt mycket om att sälja sin själ i den branschen. Att slå på datorn och göra musik blev därför ett sätt för mig att släppa lite på ångesten och stressen. Detta innebär att jag är väldigt egofixerad när det gäller musik. Jag gör musik för att själv må bra.

Hur gör du din musik?

– När började göra musik satt jag med en Amiga 500 som jag ändrade lite med billiga delar. Jag har alltid gjort min musik helt och hållet på datorn. Det är inte förrens ganska nyligen som till exempel skaffat ett midikeyboard till min dator. Oftast funkar det så att jag sitter i fem-sex timmar och gör en låt.

Hur är det med inspirationskällor. Lyssnar du mycket på ny musik?

– Jag lyssnar inte så mycket på ny musik. Självklart får jag alla släpp på BPitch och lyssnar på dem. Annars har Kraftwerk alltid varit en stor inspirationskälla. Jag kan även sätta på techno ifrån början 90-talet och bli inspirerad. LFOs debutalbum är fortfarande fantastiskt. Innan jag åkte ner hit till Barcelona fick jag en skiva med Human League som jag beställt ifrån Cdon. Det är en alternativ version av ett av deras album som deras producent gjorde. Den är helt fantastisk, ganska så utflippad egentligen.

Hur kom du i kontakt med Ellen Allien och BPitch Control?

– 2001 släppte jag albumet Hem ljuva hem som fick ganska bra kritik på ett engelskt skivbolag. Tyvärr så konkade skivbolaget efter ett tag. Tjejen som var ansvarig för mig på skivbolaget råkade en gång av misstag maila ut hela sin adressbok, däribland mailadressen till Ellen Allien. Självklart utnyttjade jag detta och mailade Ellen för att höra om de var intresserade av demos och det var de. 2003 gav jag ut min första tolva och sedan har det bara rullat på Jag är jättenöjd med BPitch Control. De är effektiva. Om man ringer till deras kontor så är det alltid någon som svarar. Jag tror att de är ganska nöjda med mig också. Min förra tolva är deras mest sålda hittills.

Har du ett album på gång? På BPitch hemsida verkar det lite som det.

– Tidigare i våras skickade jag material för ett helt album till BPitch. De tyckte det var bra men inte som albummaterial.

Hur då?

– Tja de tyckte det var för mycket glad dansmusik. De tyckte att det passade bättre som singelmusik. Och jag har inget emot det. Min musik har nog kort bästföredatum så mig passar det bättre att det kommer ut tolvor lite då och då. Där är Tiga förresten! Kanske du kan intervjua honom också?
Längre upp på stranden ser jag Kanadas mest androgyna DJ passera förbi. Tiga vinkar till Tomas som vinkar tillbaka. Tiga som remixat Tomas senaste singel Washing up. Om man har lite insyn i hur Tiga gör sin musik så vet man att Jesper Dahlbäck egentligen gör det mesta så man kan kanske säga att det är Jesper Dahlbäck som remixat Tomas?

Skulle du vilja slå igenom för en bredare publik som till exempel Rex The Dog?

– När jag gör musik så tänker jag inte i banorna att det skall bli en hit. Jag gör en låt ganska snabbt så jag funderar inte så mycket alls. Däremot är jag lite avundsjuk på Rex the Dog för att han fått remixa Depeche Modes Photographic. Det skulle jag velat göra.

Du har gjort en del remixer själv bland annat på DJ Hell. Finns det någon annan artist som du skulle vilja remixa?

– Tja, Kylie hade ju varit skoj.


Först publicerad på www.brus.nu juli 2005 Tidigare även publicerad här på Different inför hans spelning på A4P där jag och Chris Beats spelade skivor.

/Addelito

måndag, augusti 27, 2007

Sleep Thief


Stranger at your own
Party feels like home
Late night phonecalls
Try to please all

It's not U it's the sleep talking.

Idag är Different, Vujj och Arnman&Herberling trötta men glada.

Tack för i lördags!

lördag, augusti 18, 2007

Public Service

Igår var jag på Public Service tillsammans med Minilogue som skulle live där. Public Service, som är en del av Ström, hålls ute i Danmarks Radios nya lokaler. Jag förstår varför DR numera bara har råd att typ visa repriser på Matador. Måste ha kostat multum att bygga de nya lokalerna. Själva festivalen var intressant. Tänk er att SVT låg ute i Hammarby Sjöstad och att man öppnade upp sina största studios för att där låta ölen och technon flöda. Det är högst osannolikt att detta skulle hända i Sverige. Väldigt svårt att avgöra hur mycket folk där var då det fanns typ 5 olika scener på ett stort område men snyggt var det iallafall.

Idag är jag bakis. Bilder i oordning.


















/Adde

torsdag, augusti 16, 2007

handen


Det brukar ju vara Adde som postar YouTube-klipp med DaftPunk men jag kunde inte lata bli. Den börjar lite trevande men sen sätter det fart...

Nobody Nilsson

måndag, augusti 13, 2007

Maps



Sommarens låt för mig varit "You don´t know her name" med Maps.Blir bara på väldigt glatt humör när jag hör den. Fin. Inte så mycket techno precis men utgiven på Mute och det är ju alltid något.

/Adde

torsdag, augusti 09, 2007

Remixen


Det har varit en del snack om den där exklusiva remixen av St Germains Rose Rogue som Luciano spelat var och varannan gång nu i sommar. Det råder oklarhet i vem som gjort om den klassiska låten, eller om det kanske cirkulerar två olika remixer, och om den är släppt eller kommer att släppas. Random Circuits försöker reda ut allting här och bjuder dessutom på en version av låten. Låter bra.

Andreas Nilsson

Nya superklubben

Stocktown



Fredag till måndag kommer spenderas drickandes öl i Stockholm. Det naturliga låtvalet är så klart Vincenzo & Joel Mulls "Stocktown". Imorgon kväll ska jag försöka gå på Yo Majesty på Debaser Medis och F12 där 24:hours Soundsystem spelar med I:Cube.

På begäran av en skåning med rötter i Kristianstadstrakten, bosatt i Stockholm, kommer jag ta med en styck pastavagn.

/Adde

söndag, augusti 05, 2007

Camera's ready

fredag, augusti 03, 2007

Tides


Ewan Pearsons Fabric-cd, som jag tidigare skrivit om, avslutas med att Ewan låter Carl Craigs remix av Beanfields "Tides" spelas över Aril Brikhas "Berghain". Well, Rippertons remix av "Tides" påminner om denna djmix litegrann tycker jag. Fin.

Hm, Ewan Pearson, Aril, Carl Craig och Ripperton. Vad tjatig jag är som bara skriver om dem.

/Adde

1-1


Det fanns en tid när jag nästan var kär i Mathew Jonson. Jag fick en drömintervju där jag hyllade hans tiominuterstechno och bolag som itiswhatitis och Wagon Repair. Sedan skrev han "Fuck off" i ett mail till mig. Jag blev lite stött och ledsen men förstod samtidigt varför hans vän Richie Hawtin inte svarade på mina mail. Nu har Mr. Jonson släppt en 12:a som låter som jag tror att landsmännen i Chromeo låter. Trots min och Mathews separation lyssnar jag ibland på hans gamla technoklassiker som "Decompression", "Folding Space" och "Ball of Light". Men "Stop" kommer inte att hamna i min skivhylla. Synd att han tappat det.

Andreas Nilsson

torsdag, augusti 02, 2007

Helgen




Och sedan så är det den där open sky-festen också som inte ska missas.

Can U Relate


Foto Jesper Berg

Samuel L Sessions diss av minimaltechno "Can You Relate" finns sedan ett tag i en Shinedoe remix. Modern men ändå retro och svängig så klart. Jag tänker inte missa Shinedoe när hon spelar på Culture box den 31 augusti då hennes dj-set på Different i april var det mest dansanta och inspirerande jag hört på väldigt länge. Kolla även in Culture Boxs, som öppnar på nytt idag, bokningar den närmsta tiden. Mycket bra grejer på gång.

What happened to the underground?

/Adde