måndag, april 30, 2007

Elefantparad


Träffade ena halvan av Minilogue som hastigast igår. Han var glad över deras senaste släpp på Wagon Repair, "Elephant's Parade, har sålt som bara den! Efter en vecka såldes de 2000 tolvorna som tryckts upp slut plus att det förhandsbeställdes 2000 ex till! I dessa tider av legal och illegal nedladdning är 4000 sålda ex av en vinyltolva, på en vecka, väldigt mycket! Om man skulle översätta de siffrorna till den "vanliga" skivmarknaden så hade de typ sprängt Billboardlistan!

Nu väntar vi bara på deras nya fullängdare.

Supporta din lokala technoproducent och köp deras skivor!

/Adde

torsdag, april 26, 2007

Different 26 maj


Bild ifrån när Huntemann spelade på Grodan den 9 september förra året.Värdelöst foto: Adde 3000

Den 26 maj kommer Oliver Huntemann på besök till säsongsavslutningen för vår klubb. Han är mannen som de senaste åren ägt dansgolven världen över med både sina egna mörka krispiga produktioner och remixer på bla Yello, Depeche Mode, Black Strobe,John Dahlbäck och snart Chemical Brothers. Världstjärna är ett så slitet uttryck men det passar rätt bra in på Oliver Huntemann.

Hugg&Pepp!

/Differentmännen

Ps. Det ser ut som att han spelar under Sonarveckan aswell. Vi återkommer med vad som sker där. Ds.

Update: Här kan ni se lite av vad som är är klart än så länge till sónarveckan.

Detroitkonst


Det senaste året har västvärldens konstdebatt mycket handlat om kinesisk konst, och till viss del även rysk. Inte sällan har det också mest handlat om hur stora summor som konsten köps upp för. Jag har irriterat mig lite på att kritiken och debatten inte har rört kvaliteten så mycket.

Men nu ska jag göra detsamma inom technon. Idag släpps Deep Chords album ”Vantage Isle”. Deep Chord är Rod Modell och Mike Schommer, och kan ses som Detroits svar på Basic Channel. Mycket mer behöver ni inte veta för att förstå hur det låter. Ibland kanske BC har släppt ifrån sig lite drivigare musik men annars så är det i stort sett detsamma och självklart riktigt bra. ”Vantage Isle” kommer att bli ett samlarobjekt så därför har jag redan förhandsbeställt två ex. Kalla mig lättpåverkad och beroende. Men om ett halvår vet ni var ni kan vända er om ni vill ha tag på ett ex. Fast det blir inte billigt.

Andreas Nilsson

Fake French


Dagens fynd i Ipoden är Kenny Larkins "Fake French" merci detroitmix.Hämtad från 2004 års skiva The Narcissist. Kenny viskar lite påhittad franska över modern detroittechno. Roligt. Har för mig att jag och Chris Beats snackade om att han skulle spela den precis innan Jennifer Cardini när hon senast var i Malmö för att vända skivor.

Nej tillbaka till byråkratandet.

/a3

söndag, april 22, 2007

Artificial Feeling Of Nature


Förfest igår med Rostmästaren och Daniel med diskussioner om att naturen är det nya svarta och att till hösten kommer alla hipsters runt Möllan ha drömfångare upphängda i taket. Snart kommer jag nog omvädera panflöjter aswell.

Och så tipsade Daniel om det här Youtubeklippet: Imogen Heap "Just For Now". . Tycker det är väldigt bra framfört. Det är väl lite det här som Midaircondo vill göra men inte riktigt lyckas med.

Nej nu ska jag ut och köpa en poncho.

/Adde "Ödets Barn" Wendén

fredag, april 20, 2007

Diskjokke


Om jag hade befunnit mig i Stockholm nästa fredag hade jag först gått på Grodan och lyssnat på Ricardo Villalobos. När sedan det stället stänger vid 03 (oj det kommer Ricardo ha svårt att fatta) hade jag dragit vidare till Neu, där 24:Hours Soundsystem håller hov tillsammans med Diskjokke. Om man befinner sig i Malmö men ändå vill ha lite Stureplanskänsla rekommenderar jag att sträckläsa Jens Lapidus "Snabba Cash" eller att hänga i Malmös motsvarighet till Spybars Vita Baren, dvs vänstra hörnet av C/O s bardisk.

Håll förresten fredagen den 11 maj öppen i kalendern för då har vi releasefest för 24:Hours Recordings på både Jonas Kleerups galleri samt Grodan! Men mer om det snart.

/Adde

torsdag, april 19, 2007

Tack

som alltid till alla inblandade: Shinedoe, Climber & Tiger feat. Hiawatha, Jens Henricson, Ljudbilden, C/O, Jesper Berg och såklart alla ni som var där!






















Väl mött 26:e maj.

Different

onsdag, april 18, 2007

Anstaltsklassiker


I musikjournalen på SVT för några veckor sedan behandlades hur en skiva blir en klassiker. Ett segment av programmet var om crossoverklassiker, dvs skivor som nästan alla oavsett musiksmak, eller avsaknad av dylik, innehar. Fugees första, Lauren Hill, Håkan Hellström etc var alla exempel på crossoverklassiker. När jag tittade på programmet kom jag att tänka på när jag jobbade som Plit på en Kriminalvårdsanstalt här i Malmö.

Som plit fick jag fick lära mig en del matnyttiga grejer såsom hur man tillagar igelkott (en delikatess bland romer),att brygga Bult (Bult är sprit som de intagna olagligt brygger inne på fängelser), att polisen inte kallas bängen utan hävden då de hävdar sig. Att spela monopol med de intagna, varav de flesta hade diagnosen psykopat, var också roligt, framförallt då de hamnade på "Gå direkt i fängelse". En gång fick jag tom ett mobilnr av en intagen med orden "Om du någonsin får problem så ring det här numret så kommer brorsan och jag.Brorsan har slagit ihjäl folk förut". Givetvis kom de ifrån Skånes svar på Compton, Landskrona.

Men vad jag framförallt kommer ihåg från min tid som plit var när jag dagligen skulle visitera de intagnas rum. De intagna där jag jobbade fick bara ha ca 10 cdskivor i cellen. Inga brända skivor var tillåtna då man inte visste vad de kunde innehålla. Det jag tidigt lade märke till var att det fanns sk crossoverklassiker även bland de intagna. Nästan undantagslöst hade de intagna Eminems andra skiva, Metallicas svarta album samt valfri goatrancesamling. Detta oavsett ålder. Jag har nu slutat som plit men jag har sedan dess funderat på att undersöka vad musik spelar för roll för intagna. Om man kollar på de nämnda skivorna så är nog de gemensamma nämnarna ångestbearbetning och ångestbefrielse. Varken Eminemskivan och Metallicaskivan är väl de gladaste skivorna (har ni förresten lyssnat på en hel Eminemskiva någongång? Det är ingen höjdare!) men jag kan förstå att man eventuellt kan må bättre av att lyssna på dem som intagen Goatranceskivan är väl också ett sätt att släppa lite på ångesttrycket. Jag tror att musik överhuvudtaget när man sitter inne är ett sätt må bättre, att fly verkligheten och minnas bättre tider utanför murarna.

Men om man nu inte sitter intagen, fyller inte musik samma behov då? Bearbetar man inte ångest och mår bättre av musik. Definitivt. Musik för mig har för det mesta med någon form av glädje att göra. Man dansar och har skoj helt enkelt. Samtidigt så finns musik nu överallt hela tiden, vi har alla en mp3-spelare med oss när vi går på stan. Musik bara finns där utan någon egentlig mening. Ibland tänker jag när jag sätter på mig mina Ipodlurar om inte musik alltmer används för att stänga ute omvärlden. Att musik blir ett sätt att sätta upp en mur gentemot alla tråkiga saker som man stöter på. Det är helt enkelt enklare att vända bort blicken från tiggaren på gatan om man lyssnar på musik eller tacka nej till den femtioelfte gratistidningen. Man slipper höra den fulle mannen som är jobbig på pågatåget. Man slipper helt enkelt att engagera sig i sin omvärld. Jag tror musik kan tappa lite av sin mening om det bara konsumeras för att stänga ute saker. Man kanske ska lämna Ipoden hemma ibland?

/

Byråkraten

tisdag, april 17, 2007

Vardagstankar


En smart person har sagt att det är inte kriserna här i livet som är svåra att hantera utan vardagen. Fan så sant! En del av mina helger kan vara ganska bra. Jag får hänga med intressanta personer, såsom Shinedoe, och ha en klubb som får folk att dansa och le. Men sedan kommer måndagen igen. Dags att vara byråkrat igen. Dags att bli idiotförklarad flera gånger om dagen i telefon. Dags att vända papper i all evinnerlighet. Dags att återigen känna sig som en medelmåtta. Vardagen då Malmö känns som den lilla håla den är. Ja ni fattar tillbaka till verkligheten, efter att ha levt i en bubbla över helgen, vilket inte alltid är så jävla muntert.

När man då sitter framför sin jobbdator, som man är fastlåst vid 8 timmar om dagen, blir man lite avundsjuk på folk som verkar ha mycket friare arbeten. Som tex en del sk mediamänniskor. Men sedan funderar man ett tag och inser att de förmodligen har jävligt mycket ångest de också. Då börjar man istället tänka på att börja blogga här.

Får helt enkelt fundera lite mer på hur man kan fixa ett intressant jobb. För det här med att jobba verkar ju vara meningen med livet och då är det lika bra att syssla med något man tycker är skoj. Annars blir man nog jävligt bitter.

/Byråkraten

måndag, april 16, 2007

Different 26 maj


Tack alla som kom i lördags och dansade till Shinedoes helt underbara dj-set. Bilder och shoutouts kommer snart. Vi återkommer med lite mer tysk techno den 26 maj då Oliver Huntemann kommer på besök!

Obrigado Malmö!

/Differentmännen

fredag, april 13, 2007

Gästlisteplatser till Shineoe på Dyngan


Om ni går in på Dyngan så kan ni vinna gästlisteplatser till Shinedoe imorgon.

Tack till Dyngan!

torsdag, april 12, 2007

Different på lördag




Different presenterar:

Kyrkan:
Shinedoe (Intacto records/100% Pure/NL)
Climber & Tiger feat. Hiawatha (LIVE/Aluma/Malmö)

Resident: Oscar Villata

Visuals: Ljudbilden

Baren:
Finn of Tomland (Culture Box)

Konst i baren:
Jens Henricson

När: 14 april, 23-03
Entré: 100 kr
Ålder: 20
Plats: Jeriko, Spångatan 38, Malmö

Vi ses där!!

/Differentnördarna

onsdag, april 11, 2007

Misstress Barbara


Nuförtiden när man säger technoproducent/dj tänker man inte automatiskt på en allvarlig skallig man med ett lätt autistiskt intresse för genren, lite som vi själva då, utan även på kvinnliga artister. Ada, Shinedoe, Ellen Allien, Jennifer Cardini, Magda, Heidi och Anja Schneider är en del av de kvinnliga producenter som på senare år gjort technon lite roligare och mindre grabbig.

Djn och producenten Misstress Barbara är en till av dessa. Sicilienfödda, numera bosatt i Montreal, Barbara har framgångsrikt spelat skivor runtom i världen sedan 1994. Jag har inte tidigare hört några av hennes produktioner men hennes senaste släpp "Barcelona" på Border Community är bra. Diskret trance när den är som bäst. Bara namnet på skivan ger mig bra associationer. Kanske soundtracket till Sónarveckan?

Om ni på lördag är i Sthlm så spelar Misstress Barbara på Grodan men ni ska befinna er i Malmö på Different då Shinedoe spelar hos oss!

/Addelito

tisdag, april 10, 2007

TV


Två teve-program jag ska försöka se i veckan är Babyman's Birthday Bus, torsdag kl 22 på ZTV, samt NON FICTION, fredag kl 22.30ish på SVT.

Tror båda programmen kan vara underhållande, på flera olika sätt.

/Adde

söndag, april 08, 2007

Fördomsprofilen, del 2


Idag i DN kan man läsa om hur svenska förlag satsar på återutgivning av klassiker. Eva Bonnier, förlagschef på Albert Bonniers förlag poserar framför ett, ser det ut som, typiskt kontorskonstverk. Pietro Maglio och Lars Sundh på Modernista står framför en port täckt av tags och affischer. Det är skön stereotypisk fotojournalistik.

Andreas Nilsson

fredag, april 06, 2007

Sunshinedoe


Different presenterar:

Kyrkan:
Shinedoe (Intacto records/100% Pure/NL)
Climber & Tiger feat. Hiawatha (LIVE/Aluma/Malmö)

Resident: Oscar Villata

Baren:
Finn of Tomland (Culture Box)

Konst i baren:
Jens Henricson

När: 14 april, 23-03
Entré: 100 kr
Ålder: 20
Plats: Jeriko, Spångatan 38, Malmö


Tack till TT och C/O Bar!

***************************************************************************

Efter Adas succéframträdande är vi minst sagt peppade inför vår nästa kväll med storbesök. Från Amsterdam flyger vi in den lysande stjärnan, och tillika The Knifes favorit, Shinedoe och från vårt eget Malmö bjuder Climber & Tiger feat. Hiawatha på ett färskt liveset.

Som resident står som vanlig Oscar Villata med tre skivspelare och en laptop.

I baren fortsätter Finn of Tomland att frälsa med bas, knasterdub och fågelkvitter. Och till det visas ett nytt videoverk av konstnären Jens Henricson, just nu aktuell på Galleri Pictura i Lund.

Påsken är redan glömd. Nu är det vår på allvar.

Shinedoe

Att The Knife inspirerades av den holländske technoproducenten Shinedoe inför arbetet med deras Silent Shout hymlar de inte med. Och om ni inte tror oss så lyssna på Shinedoes "Dilemma" och därefter på just spåret "Silent Shout". Kanske var det också därför som syskonen Dreijer bad Shinedoe att remixa singelspåret. Hon gjorde den till en mörk och monoton spökrunda. Så som vi ofta vill ha det. Andra som också har bett Shinedoe om hjälp är Booka Shade som gav henne deras hit "In White Rooms" för en omarbetning.

Shinedoe släppte sitt debutalbum "Sound of Travelling" förra året och visade därmed att hon var något att räkna med även efter ett par framgångsrika singlar. Hennes musik flyger tur-och-retur Detroit-Amsterdam och är funkigt tech-housig. I sina dj-set rör hon sig hela tiden i tempo och tilltal och det är den här dialogen med publiken som gett henne uppskattning och respekt runt om i världen. Både hos publiken och hos de stora namnen inom dagens techno-scen.

Vi är stolta över att hon nu ska få Malmö att dansa.

Lyssna på Shinedoe här:
http://www.myspace.com/shinedoe
www.shinedoe.com


Climber & Tiger feat Hiawatha LIVE

Climber & Tiger var från början Markus Clemmedson och Daniel Tjäder. Men då Daniel var lite för upptagen som keyboardist i Radio Dept. blev Markus ensam kvar. Tillsammans med DJ-vännen Oscar Villata har de nu utvecklat ett samarbete där de kombinerar traditionellt DJ-ande med liveproducerande. Markus influenser är spretiga men vilar i ett minimal-techno/tech-housesound med en kärlek för disco, dub,
electronica och melodier. Isolée, Ricardo Villalobos, Matthew Dear, Carl Craig, Martin Hannett, King Tubby och Arthur Russell är några av de stora inspirationskällorna. Precis som vi vill ha det med andra ord.

Lyssna på Climber & Tiger här:
www.myspace.com/climbertiger

/Differentmännen

onsdag, april 04, 2007

Einmusik


En av mina favoritgrupper, Einmusik, är tillbaka. Det har varit lite tyst ifrån deras håll på senare tid men nu är de aktuella med ett nytt släpp, Half Moon Tiger, på Italic. Alles in ordnung.

/Adde

måndag, april 02, 2007

Remix Deluxe


”Doch Doch” med Extrawelt var en av förra årets bästa storklubbstechnolåtar enligt mig. Allting med den är perfekt. Fast kanske inte tillräckligt. För nu har Traum bett fyra av sina producenter att remixa ”Doch Doch” och det blir lika bra som originalet. Fast inte på samma sätt. Bäst är Patrick Zigons nerstrippade version där originalets tydliga basslinga knappt är hörbar och Larssons lite trance-doftande smygare till variant. Moonbeams och Jeff Samuels arbeten är också värda att nämna. Och när vi ändå håller på: missa för allt i världen inte återutgivningen av Jeff Samuels spårlöst försvunna, men nu återfunna, monsterlåt ”Lost”.

Andreas Nilsson

söndag, april 01, 2007

Buttericks



Jag erkänner att jag ibland är sen med att upptäcka saker, losing my edge? Som tex Martin Buttrichs "Full Clip" släppt på Planet E. När Tooli nämnde låten någon gång i höstas, när han krascha här i dj-hotellet senast, hade jag inte hört talas om den. Nåja, det har ändrats nu. Efter att hört den bla i ett inspelat dj-set med den gode Carl Craig, ifrån festen Demon Days, är jag hooked. Låten är som en 12 minuters blandning av Ames "Rej" och Detroittechno med skitlångt break. Har ännu inte hört den ute på ett dansgolv i Malme men jag kommer att tvinga Oscar, eller Shinedoe, att spela "Full Clip" den 14 april!

Synes på dansgolvet då.

/Adde